Hari nie, Ila nak cerita pasal buat kuih ketayap. Al-maklumlah baru lepas buat minggu lepas. Jadi gunakan info yang diperolehi untuk post kali ini.
Kuih ketayap sebenarnya kita boleh kategorikan sebagai kuih dolu-dolu... Orang sekarang jarang da suka kuih nie. Antara sebabnya, kuih nie manis lagi pun sekarang da macam-macam kuih ada jual. Kuih-kuih dari negara luar pun ada. Inti dalam dari kelapa parut yang dicampur gula melaka tapi ada la dia punya sukatan. Bukan sesuka hati je campur.
Bila Ila fikir balik, sayang kalau kuih tempatan kita tak kenal atau tak tahu cara nak buat. Itulah warisan yang kita ada. Jadi tanpa buang masa, jom buat KUIH KETAYAP atau nama lain dia KUIH DADAR.
RESIPI KUIH KETAYAP
Bahan: 120 gm tepung gamdum 1 biji telur 1 cams air pandan pekat 250 ml air sejuk ¼ camt garam Secukupnya pewarna hijau |
Inti :
¼ biji kelapa parut
½ keping gula Melaka
1 camb gula pasir
2 camb air sejuk
½ camt tepung kanji
1 cams air
¼ camt garam
2 helai daun pandan
1 camb minyak
|
Cara membuat:
- Ayak tepung gandum yang telah dicampur dengan garam ke dalam mangkuk. Buat lubang di tengah tepung dan masukkan telur dan setengah air sejuk. Kacau sehingga sebati.
- Pukul adunan lebih kurang 10minit, campurkan baki air dan kacau lagi.
- Tambahkan air pandan pekat dan pewarna sehingga mendapat kepekatan warna yang disukai (jangan terlalu pekat atau pucat ye..). Kacau hingga sebati.
- Cairkan gula melaka dan gula pasir ke dalam air. Tambahkan kelapa parut, garam dan daun pandan yang disimpul. Panaskan beberapa minit. (Jangan sampai hangus pulak..)
- Apabila adunan hampir kering campurkan tepung kanji, air dan garam yang telah dibancuh terlebih dahulu. Kacau rata.
- Angkat dan sejukkan.
- Panaskan kuali dan lenserkan minyak dengan daun pandan yang disimpul.
- Tuangkan bancuhan tepung dan leperkan untuk menghasilkan lempeng (pancake) yang nipis. biarkan masak di sebelah bawah.
- Angkat lempeng dan letak atas papan canai (dalam pinggan leper pun boleh).
- Letakkan inti mengikut kesukaan anda (jangan terlalu banyak atau sikit ye..) dan gulung dengan kemas
- Ulang langkah di atas sehingga bancuhan tepung habis.
Inilah rupa kuih ketayap yang da siap. (^_^) |
Gambar di atas hasil kuih ketayap yang da siap. Dari kuantiti bahan yang dinyatakan, kita boleh dapat lebih kurang 10 biji kuih ni (kuih nie biji ke batang ye penjodoh bilangannya? hehehe). Tapi mase nie inti dia masih ada lebih banyak lagi. Jadi, kawan-kawan yang nak cuba boleh tambah kuantiti untuk bancuhan tepung.
SELAMAT MENCUBA!!!
p/s: Nie sebenarnya 1st time Ila buat kuih ketayap tapi syukur menjadi. Yang penting dalam buat kuih
nie mesti ikut sukatan bahan. (^_^)>
bakal tauke kuih, amin...
Ila \(^_^)/
No comments:
Post a Comment