Wednesday 3 September 2014

RESIPI: Kek Coklat Asal Boleh...


بسمﷲ الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

     Mari kita bakar kek.. tiba-tiba je tekak nie rasa nak makan kek. Jadi bila tiba-tiba je tekak terasa kita mestilah tunaikan permintaan tekak kita.. Haha... Sekali sekala apa salahnyer... Jadi... seperti selalunya resipi ila nie ringkas je.. selaras dengan nama resipi yang dinyatakan di atas ye kawan-kawan. Resipi kek coklat asal boleh....

Bahan-bahan:
2 biji telur (telur dlm gmbr tu gred A)
120g mentega
120g tepung gandum (tak ada dalam gmbr)
80g gula (sebaiknya guna gula kastor)
1/2 camt serbuk penaik
4 camb serbuk koko
buah kering (tak ada pn boleh)

Cara-cara:
1. Sediakan semua bahan-bahan yang diperlukan dan sukat mengikut sukatan.
2. Putar mentaga dan gula kastor sehingga kembang, putih dan gebu. (Kembang putih gebu  tu macam krim untuk aising kek tu ye).
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji.. (ala ada 2 biji je.. kalau guna telur kecik kene lebihkan jumlahnya) Putar lagi sehingga sebati.
4. Tambahkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati jugak. Macam gambar dekat bawah nie, gambar yang ketiga. (Masa nie pakai spatula aka senduk je. Mesin pengadun tu da boleh letak tepi).
 5. Campurkan serbuk koko, gaul lagi dan masukkan dalam acuan.(Ila tak glis acuan tu sebab dia acuan yang tak melekat. Kalau acuan biasa.. kene la sapu majerin atau mentega dulu kemudian tabur sedikit tepung untuk bagi kek tak melekat pada permukaan acuan.
6. Bakar dalam oven suhu 180 darjah celcius selama 15 - 25 minit.


kek yang baru masak dan dikeluarkan dari acuan. kek tu masih terbalik ye kawan-kawan. Non-sticky pan tu memang berguna.. Melekat cuma sikit je.


Inilah hasilnya... gambar kurang cantik sebab masa ambik gambar nie bateri da lemah sangat.

Apa-apa pun... Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment

Shoppin Online & Dapat Cashback

بسمﷲ الرحمن الرحيم Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang      Siapa yang tak suka berbelanja aka shopping kan... Ter...