Tabung Ila - Klik jangan tak klik...

Tuesday, 3 July 2012

RESIPI: KUIH DORAYAKI

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

            Semoga kawan-kawan semua dirahmati dan sentiasa dibawah lindungan-Nya. Hari nie Ila nak kongsi resipi kuih Dorayaki pulak. Ala... kuih kegemaran Doremon tu... Hehehe... Teringat pulak cerita kartun zaman kecik-kecik sampailah sekarang, masih lagi disiarkan di kaca televisyen.

            Kali nie, Ila tak nak tulis post panjang-panjang. Kite terus je ke resipi untuk membuat kuih dorayaki. (Tak tahulah ejaan kuih nie betul ke tidak. Kalau salah harap boleh tolong betulkan, TQ).


BAHAN:
1 cawan        tepung serba guna (tepung gandum pun boleh)
½ cawan        gula halus
½ camt         baking soda
3 camb         air
2 biji           telur
1 camb         madu
½ camb         minyak masak
Secukupnya  kacang merah manis hancur (boleh ganti dengan coklat@ apa sahaja yang anda suka untuk dijadikan inti)

KAEDAH:


Macam nie la rupa adunan atau bahasa dapurnya 'bater'dorayaki.
1.     Masukkan gula ke dalam mangkuk adunan dan tambah gula. Kemudian pukul sebati.
2.    Campurkan baking soda dan air. Kacau sehingga baking soda sebati.
3.    Tambahkan larutan baking soda ke dalam mangkuk adunan yang mengandungi campuran telur dan gula. Pukul rata.
4.    Tambahkan tepung yang telah diayak. Gaul sebati dan rehatkan adunan selama 20-30minit. (Masa nie boleh lah hancurkan kacang merah yang da direbus manis).
5.    Selepas direhatkan, jika adunan terlalu pekat, boleh tambahkan beberapa camca besar air mengikut keperluan.
6.    Panaskan pan (kuali leper), lenserkan dengan minyak masak dan sudukan adunan ke dalam pan (api jangan terlalu besar nanti hangus).
7.    Ulangi langkah sehingga semua adunan habis.
8.    Kemudian sapukan kacang merah yang hancur tadi dan apitkan dengan kepingan dorayaki lain. 
9.    DA BOLEH MAKAN!!!! (^_^)/

Da siap!!!

            Lupa pulak, madu boleh campur dalam adunan sebelum direhatkan atau boleh digunakan untuk makan sebagai pencicah tapi kalau taknak pun tak apa sebab kuih nie da manis. Kepada sesiapa yang tak suka manis, boleh kurangkan kuantiti gula.


p/s: kalau nak cepat, pukul je pakai mixer. pastu da tak payah da nak rehatkan adunan tu. hahaha


salam dari dapur,
    Ila (^_^)

1 comment:

  1. rasa terliur pulak setiap kali tengok gambar kuih dorayaki tu... nyum... nyum...

    ReplyDelete